MOLITVA

O slavni Nikola Bijankoviću osobiti zaštitniče kršćanstva, ja, želeći te iz svega srca hvaliti i isprositi tvoj zagovor od Boga, kanim uz pomoć Božju na tvoju čast obaviti ovu pobožnost i prisustvovati svetoj misi na slavu Božju i tvoju čast. Odlučujem da ću se za ovu pobožnost ispovjediti i pričestiti.

Nikola Bijankoviću, slavni misionare, biseru splitskoga klera, anđele grada Splita i cijele splitske biskupije, pokaži se na meni pravim pomoćnikom i zagovornikom, kao što te veličaju i slave mnogi  koje si tako milostivo uslišao i svojim zagovorom iz njihove ih nevolje oslobodio.

Nikola Bijankoviću ti si podnio velike patnje i prolio mnogo znoja za spasenje duša, svojim propovijedanjem i uzornim životom postigao si  bezbrojne duhovne plodove, posebno u makarskoj biskupiji, gdje si danju i noću sijao sjeme riječi Božje, izmoli mi svojim zagovorom da svagda znam što imam činiti i što propustiti i da me Duh Sveti vodi u vršenju mojih dužnosti.

Nikola Bijankoviću, sami Turci su te nazivali čovjekom Božjim, jer su te vidjeli kao nesebična i svega naklonjena djelima apostolske ljubavi u pomaganju bližnjemu, zato te nisu priječili u tvojim vizitacijama, nego su te dapače voljeli i ugađali ti, te dolazili slušati tvoje propovijedi. Pokaži nam naš zaštitniče uvijek pravi put kojim trebamo ići i daj nam sredstva da uvijek činimo ono što je pravo.

Nikola Bijankoviću, mučeniče željom, neprijatelju vlastite udobnosti, tvoja je velika ljubav prema siromasima i svima potrebnima, te darežljivost prema katekumenima, koje si u svojoj kući hranio na svoj trošak, velika je tvoja požrtvovnost u dvorenju okuženih bolesnika u Splitu, koje si proviđao svetim sakramentima uz pogibelj vlastitog života, izmoli mi svojim zagovorom da čvrsto stojim u svim borbama i da strpljivo podnesem sve životne tegobe.

Nikola Bijankoviću, u službi kao vojni dušobrižnik, svakoga si dana vojnicima misio i propovijedao, dijelio sakramente, dvorio bolesnike i ranjenike ne obazirući se na vlastite pogibelji, patnje i neugodnosti, nauči me da snosim terete bližnjega i da tako ispunim zapovijed Kristovu koji je krotkima obećao zemlju.

Nikola Bijankoviću, dostojni su divljenja tvoji pastirski pohodi po biskupiji u starosti od 80 godina, uvijek obilni Božjim blagoslovima zbog velikog ploda, tvoje zasluge pri obraćanju luterana i kalvinista, učini da budem spreman radije krv svoju proliti za Isusa koji je radi nas umro, nego da zanemarim Njegov božanski nauk.

Nikola Bijankoviću, obratio si mnoge grešnike i više heretika priveo si u krilo Katoličke crkve, posebno obdaren izvanrednim darom za izmirenje pravoslavnih s Katoličkom crkvom. Zbog tvoje  ljubavi i miline pravoslavni su dolazili slušati tvoje propovijedi i svoju djecu su slali na vjersku pouku u naše crkve. Tvojim zagovorom, molim te, uzdrži u nama duh sloge da kao miroljubivi drugovi budemo djeca Božja i ukloni od nas sve što bi moglo pomutiti tu svetu slogu.

Nikola Bijankoviću, hrabri pobjedniče svih napasti, izmoli nam jakost u napastima, da tako ne bude za nas izgubljena dragocjena Krv božanskog Spasitelja. Isprosi nam u času smrti pomoć protiv svih navala zlobnog duha.

Nikola Bijankoviću, slugo Božji, pouči me svojim primjerom i izmoli mi svojim zagovorom, da tražim svog Gospodina u svako vrijeme i na svakom mjestu, da živim u Njegovoj prisutnosti, te u svetom odnosu s Njime.

O Bože milostivo primi moju prošnju i okruni moje smjerno pouzdanje koje stavljam u zasluge Isusove i zagovor Nikole Bijankovića, utješi moje ražalošćeno srce i milošću mi svojom pomozi u mojoj nevolji.